Voorbereid op de toekomst, vanaf de eerste levensjaren
Onze snel veranderende wereld vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Binnen ons kindcentrum bieden wij toekomstbestendig concept waarin opvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten. Kinderen van 0 tot 13 jaar worden in één doorgaande ontwikkellijn begeleid en gestimuleerd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Waarom deze aanpak?
Als team streven wij continu naar hoogwaardig, passend onderwijs én opvang. Wij blijven verbeteren, omdat we onze kinderen de best mogelijke start willen geven – vanaf het kinderdagverblijf tot en met groep 8. Daarom hebben wij onderzocht wat het beste past bij onze populatie in deze dynamische wereld.
Doorlopende ontwikkeling vanaf 0 jaar
Ons aanbod begint al bij de baby’s in het kinderdagverblijf. Vanaf het eerste moment worden kinderen gestimuleerd in hun brede ontwikkeling. De thema’s die centraal staan in het onderwijs, vormen ook de rode draad in de opvang: in de baby-, peuter-, PSG- en BSO-groepen. Op deze manier ontstaat een krachtige samenhang: kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs, op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en leeftijd. Vanuit die vertrouwde, thematische omgeving stromen zij soepel door naar de kleuterklassen, waar de thema’s meer verdieping krijgen. Zo bouwen wij stap voor stap verder aan kennis, vaardigheden en persoonlijkheidsontwikkeling, zonder abrupte overgangen.
Leren dat aansluit bij hoe kinderen écht leren
Onze aanpak is gebaseerd op kennis over het brein en leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen effectiever leren als lesstof op meerdere manieren wordt aangeboden. Door verhalen, filmpjes, excursies en zelf ervaren activiteiten leren kinderen niet alleen meer, maar ook met meer plezier.
Het doel is helder: elk kind moet kunnen schitteren in zijn of haar talenten, en voorbereid worden op een toekomst waarin zij een positieve bijdrage kunnen leveren. Wij geven ze daarvoor een stevige basis mee; in denken, doen én zijn.
De thematische werkwijze
Gedurende periodes van ongeveer tien weken staat er steeds een centraal thema centraal, dat op elk niveau in het kindcentrum terugkomt. In het onderwijs kiezen leerkrachten per thema een vakgebied dat past bij hun expertise. Kinderen krijgen les van verschillende leerkrachten en maken kennis met diverse vakken – vanaf groep 4 volgen zij gedurende het thema alle onderdelen.
Op woensdagmiddagen werken kinderen van verschillende leeftijden samen in keuze-ateliers, waar zij zich kunnen verdiepen in onderwerpen die hen interesseren, zoals geschiedenis, kunst, techniek of natuur.
De baby’s, peuters, kleuters en groep 3 doen actief mee met de thema’s, zowel binnen hun eigen aanbod als in gezamenlijke activiteiten met de oudere groepen. De hoeken in de klas worden thematisch ingericht, met aandacht voor verdieping en differentiatie.
Kinderdagverblijf, peuterspeelgroep, peuters en buitenschoolse opvang doen mee
Ook bij de baby’s, peuters, peuterspeelzaal en BSO worden dezelfde thema’s gevolgd. Zo bouwen wij binnen het hele kindcentrum aan een rijke leeromgeving waarin kinderen op hun eigen niveau meedoen. Denk aan verhalen lezen over het thema, ontdekken en spelen met thematisch materiaal, of creatieve activiteiten die de nieuwsgierigheid prikkelen.
Deze gezamenlijke aanpak versterkt de doorgaande lijn en zorgt voor een veilige, herkenbare en uitdagende leeromgeving van 0 tot 13 jaar.
Kritisch denken vanaf jonge leeftijd
Vanaf het KDV leren kinderen op hun eigen niveau denken over de wereld om hen heen. Naarmate zij ouder worden, bouwen we hierop voort met de Denkbubbels – onderdeel van het Fundamenteel Leer Model. Kinderen leren denkstrategieën toepassen om kritisch te leren denken:
- Klopt deze informatie?
- Hoe kijkt een ander hiernaar?
- Wat heeft dit met mij te maken?
Deze vragen helpen hen om niet alleen kennis te vergaren, maar ook om deze in context te plaatsen.
Toetsing en eigenaarschap
Voor elk vak houden we bij welke kennis, inzichten en vaardigheden zijn behandeld. Kinderen laten aan het einde van een thema zien wat zij hebben geleerd, bijvoorbeeld via een presentatie, werkstuk of toets. Zo wordt hun ontwikkeling zichtbaar én kunnen zij trots zijn op wat ze bereikt hebben.
Aansluiting op het voortgezet onderwijs
Onze kinderen verlaten het kindcentrum met een brede ontwikkeling, een nieuwsgierige houding en zelfinzicht in hun leerproces. Ze zijn gewend om vragen te stellen, samen te werken, informatie te zoeken, plannen te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Daarmee zijn ze goed voorbereid op het voortgezet onderwijs én op hun rol in de wereld van morgen