Organisatie en aanbod — Lesaanbod en werkwijze

Organisatie en aanbod

Lesaanbod en werkwijze

Voorbereid op de toekomst, vanaf de eerste levensjaren

Onze snel veranderende wereld vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Binnen ons kindcentrum bieden wij toekomstbestendig concept waarin opvang en onderwijs naadloos op elkaar aansluiten. Kinderen van 0 tot 13 jaar worden in één doorgaande ontwikkellijn begeleid en gestimuleerd om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Waarom deze aanpak?

Als team streven wij continu naar hoogwaardig, passend onderwijs én opvang. Wij blijven verbeteren, omdat we onze kinderen de best mogelijke start willen geven – vanaf het kinderdagverblijf tot en met groep 8. Daarom hebben wij onderzocht wat het beste past bij onze populatie in deze dynamische wereld.

Doorlopende ontwikkeling vanaf 0 jaar

Ons aanbod begint al bij de baby’s in het kinderdagverblijf. Vanaf het eerste moment worden kinderen gestimuleerd in hun brede ontwikkeling. De thema’s die centraal staan in het onderwijs, vormen ook de rode draad in de opvang: in de baby-, peuter-, PSG- en BSO-groepen. Op deze manier ontstaat een krachtige samenhang: kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs, op een manier die aansluit bij hun belevingswereld en leeftijd. Vanuit die vertrouwde, thematische omgeving stromen zij soepel door naar de kleuterklassen, waar de thema’s meer verdieping krijgen. Zo bouwen wij stap voor stap verder aan kennis, vaardigheden en persoonlijkheidsontwikkeling, zonder abrupte overgangen.

Leren dat aansluit bij hoe kinderen écht leren

Onze aanpak is gebaseerd op kennis over het brein en leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen effectiever leren als lesstof op meerdere manieren wordt aangeboden. Door verhalen, filmpjes, excursies en zelf ervaren activiteiten leren kinderen niet alleen meer, maar ook met meer plezier.

Het doel is helder: elk kind moet kunnen schitteren in zijn of haar talenten, en voorbereid worden op een toekomst waarin zij een positieve bijdrage kunnen leveren. Wij geven ze daarvoor een stevige basis mee; in denken, doen én zijn.

De thematische werkwijze

Gedurende periodes van ongeveer tien weken staat er steeds een centraal thema centraal, dat op elk niveau in het kindcentrum terugkomt. In het onderwijs kiezen leerkrachten per thema een vakgebied dat past bij hun expertise. Kinderen krijgen les van verschillende leerkrachten en maken kennis met diverse vakken – vanaf groep 4 volgen zij gedurende het thema alle onderdelen.

Op woensdagmiddagen werken kinderen van verschillende leeftijden samen in keuze-ateliers, waar zij zich kunnen verdiepen in onderwerpen die hen interesseren, zoals geschiedenis, kunst, techniek of natuur.

De baby’s, peuters, kleuters en groep 3 doen actief mee met de thema’s, zowel binnen hun eigen aanbod als in gezamenlijke activiteiten met de oudere groepen. De hoeken in de klas worden thematisch ingericht, met aandacht voor verdieping en differentiatie.

KDV, PSG, peuters en BSO doen mee

Ook bij de baby’s, peuters, peuterspeelzaal en BSO worden dezelfde thema’s gevolgd. Zo bouwen wij binnen het hele kindcentrum aan een rijke leeromgeving waarin kinderen op hun eigen niveau meedoen. Denk aan verhalen lezen over het thema, ontdekken en spelen met thematisch materiaal, of creatieve activiteiten die de nieuwsgierigheid prikkelen.

Deze gezamenlijke aanpak versterkt de doorgaande lijn en zorgt voor een veilige, herkenbare en uitdagende leeromgeving van 0 tot 13 jaar.

Kritisch denken vanaf jonge leeftijd

Vanaf het KDV leren kinderen op hun eigen niveau denken over de wereld om hen heen. Naarmate zij ouder worden, bouwen we hierop voort met de Denkbubbels – onderdeel van het Fundamenteel Leer Model. Kinderen leren denkstrategieën toepassen om kritisch te leren denken:

  • Klopt deze informatie?
  • Hoe kijkt een ander hiernaar?
  • Wat heeft dit met mij te maken?

Deze vragen helpen hen om niet alleen kennis te vergaren, maar ook om deze in context te plaatsen.

Toetsing en eigenaarschap

Voor elk vak houden we bij welke kennis, inzichten en vaardigheden zijn behandeld. Kinderen laten aan het einde van een thema zien wat zij hebben geleerd, bijvoorbeeld via een presentatie, werkstuk of toets. Zo wordt hun ontwikkeling zichtbaar én kunnen zij trots zijn op wat ze bereikt hebben.

Aansluiting op het voortgezet onderwijs

Onze kinderen verlaten het kindcentrum met een brede ontwikkeling, een nieuwsgierige houding en zelfinzicht in hun leerproces. Ze zijn gewend om vragen te stellen, samen te werken, informatie te zoeken, plannen te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Daarmee zijn ze goed voorbereid op het voortgezet onderwijs én op hun rol in de wereld van morgen.

Lesaanbod en werkwijze 
Kinderen komen op hun vierde jaar in groep 1. Direct vanaf dat moment is het van groot belang dat zij gevolgd worden in hun ontwikkeling zodat wij waar nodig tijdig kunnen bijsturen. Om een volledig beeld van het kind te krijgen, vindt er na enkele weken, wanneer de leerkracht het kind een beetje beter heeft leren kennen, een gesprek met de ouder(s) plaats.

In de eerste twee onderwijsjaren leggen wij een stevige basis. Het signaleren, observeren en diagnosticeren zijn ook in deze periode heel belangrijk. Vanuit een uitdagende leeromgeving sluiten wij zoveel mogelijk aan bij de verschillen tussen de kinderen. Degenen die moeite hebben met het onderwijsproces krijgen extra aandacht, net als kinderen die sneller zijn in hun ontwikkeling. Onze leerkrachten en onderwijsassistenten spelen hierbij een cruciale rol.

Een kleuter ontwikkelt zich anders dan een schoolkind (vanaf groep 3). Als een kleuter voor het eerst op het kindcentrum komt is het belangrijk dat het kind zich veilig voelt.  Een kind dat zich niet veilig voelt zal niet voldoende tot spel en dus ook niet tot ontwikkeling komen. Dit heeft onze eerste prioriteit.  Daarna is het belangrijk dat de kleuters basisvaardigheden ontwikkelen. Met basisvaardigheden wordt bedoeld de taal die ze leren spreken, ze groeien langzaam toe naar concreet en logisch denken, ze leren de grove en fijne motoriek beheersen, concentratie en werkhouding groeit en ze leren rekening houden met anderen (de sociale regels). 

Elk kind heeft zijn eigen tempo waarmee hij al deze vaardigheden ontwikkelt. 

Maar hoe ontwikkelen ze die vaardigheden dan? Kleuters spelen toch alleen maar?  Het is juist de bedoeling dat ze veel spelen. Spontaan spel, maar ook geleid spel door de leerkracht. Geleid spel houdt in dat de leerkracht observeert en daarna d.m.v. die observaties, tips geeft, stuurt, spullen aanreikt, enz. Maar ook aparte activiteiten organiseert in een kleinere groep.

De ontwikkeling van kleuters verloopt spelenderwijs. En daarnaast verloopt de ontwikkeling van een kleuter ook nog eens sprongsgewijs. Wat een kleuter gisteren niet kon, kan hij vandaag opeens wel en morgen misschien weer even niet. 

Kleuters leren om te gaan met dingen uit het dagelijks leven door het uit te spelen en vragen te stellen. Alle vragen naar betekenissen, oorzaken, gevolgen, levert het kind informatie op. Deze informatie moet verwerkt worden, niet alles wordt meteen begrepen en dit leidt bij een kind tot een fantasievolle wereld. Een kleuter staat met één been in de kinderwereld en met het andere been in de grote mensen wereld.  Dit betekent dat er ook voor beide werelden ruimte moet zijn. 

Spelen brengt de ontwikkeling van het jonge kind op gang en draagt bij aan alle ontwikkelingsgebieden. Spelen heeft ook betekenis voor de persoonlijkheidsontwikkeling. Het draagt bij aan een positief zelfbeeld. Kinderen ervaren tevredenheid met zichzelf en met hun bezigheid, ze leren hun mogelijkheden kennen, maar ook hun beperkingen. Spelen bevordert zelfstandigheid, zoals het nemen van initiatieven, problemen oplossen, plannen, fantasie en creativiteit. Kleuters willen hun wereld verkennen en via spelen begint die verkenning. Kinderen gebruiken voorwerpen van volwassen (bv telefoon), nemen rollen aan, moeten elkaar vertellen wat er gaat gebeuren, hoe je je gedraagt in een rol en hoe de rollen verdeeld worden. Ze raken vertrouwd met handelen volgens regels en normen. Ze leren veel van elkaar en volwassenen door imiteren, ook dit is een belangrijke vorm van leren.

Kleuters leggen een basis voor het latere rekenen niet door sommetjes te maken, maar door spelletjes te doen en te spelen op een manier die een beroep doen op hun ruimtelijk inzicht: past iets wel of juist niet, sorteren, niet alleen de telrij opzeggen, maar inzicht krijgen in de telrij, spelen met de weegschaal, enz. Dat is de basis voor een brede rekenontwikkeling.

En dit geldt ook voor taal. Bij taal denken we misschien al snel aan lezen, schrijven en spellen. Dit is ook zo voor het schoolkind, maar taal bij de kleuters bestaat uit hele andere dingen.  Kleuters die al letters kennen, ontdekken soms dat die letters een woord maken. Maar letters vormen niet de basis waarmee een kind een goede taalontwikkeling verkrijgt. Veel interessanter is het om op te merken of een kind goed kan luisteren, kan het gericht antwoord geven, is het taakgericht, heeft het een goede concentratie, kan het klankgroepen in een woord onderscheiden, kan het chronologische vertellen, ziet het verschillen in plaatjes, de woordenschat. Dat zegt meer over de ontwikkeling van het kind op het gebied van taal, dan alleen kijken naar de letters.  Dit zijn vaardigheden die een kind nodig heeft om tot lezen te komen in groep 3.

In de groepen 1 en 2 werken wij altijd vanuit de kring. Daar vinden onder andere de volgende activiteiten plaats:

  • Dagopening met Bijbelverhaal en zingen;
  • Kringgesprekken over diverse onderwerpen;
  • Instructie over de werkles;
  • Zingen;
  • Voorlezen.

De kleuters voeren hun opdrachten over het algemeen aan de tafels of in de hoeken uit. Daar volgt ook een eventuele tweede instructie.

Voor het vrij spelen en tijdens werkmomenten maken wij gebruik van een planbord. Hierop staan afbeeldingen van de verschillende activiteiten: poppenhoek, bouwhoek, rekenhoek enz. en kunnen de kinderen hun keuze aangeven. Ze mogen zelf kiezen welke activiteit ze willen doen. Zo mogelijk spelen we ’s morgens en ’s middags buiten met de buitenspeelmaterialen. Bij slecht weer spelen wij in het speellokaal. Zowel in het speellokaal als in de gymzaal Bazuinstraat krijgen de kinderen gymles.

Wij werken thematisch. Alle activiteiten en de hoeken worden ingericht rondom het thema.  Er komen verschillende vakgebieden aan bod: taal en woordenschat, maar ook rekenen, motoriek, wetenschap, techniek en de sociale ontwikkeling. Deze ontwikkelgebieden komen steeds geïntegreerd en evenwichtig aan de orde in de activiteiten. Per jaar werken wij aan drie grote en een aantal kleine thema’s. Deze thema’s worden het hele jaar door nieuw aangeboden zodat ze kunnen aansluiten bij wat op dat moment actueel is en past bij de leefwereld van kleuters.

Rekenen

De activiteiten van de kleuters vormen de voorbereiding op groep 4 t/m 8, waar de kinderen aan de hand van de methode ‘Reken Doelen’ gaan rekenen. De verwerking van ‘Reken Doelen’ wordt gemaakt op de Chromebooks, papier, circuitvorm, door middel van bewegend leren of door te ervaren of te doen. In groep 3 verwerken de kinderen nog veel in een schrift. Het schrijven van cijfers is een belangrijk onderdeel in groep 3.  

 De methode staat bekend om de inoefening en tijd voor herhaling. Er zijn regelmatig dagen waarin leerkrachten tijd hebben voor herhaling. Dit vinden wij erg belangrijk, omdat wij zien dat de leerstof hierdoor beter blijft beklijven. Daarnaast biedt de methode ons de kans om les te geven op meerdere niveaus waardoor wij goed voor alle kinderen op het kindcentrum kunnen zorgen.

In groep 3 werken de leerkrachten dagelijkse met materialen. Hierbij kunt u denken aan: rekenrekken, kralenkettingen, spiegeltjes, blokjes, geld, fiches. Het leren wordt betekenisvol daarnaast krijgen kinderen de uitleg visueel en mondeling te horen, waardoor meerdere gebieden worden aangesproken.  

Taalonderwijs

Lijn 3 is een taal-leesmethode voor groep 3. Met buslijn 3 gaan de kinderen een jaar lang op reis door Leesstad. Buschauffeur Ben Bus vertrekt vanaf het schoolplein en brengt de kinderen langs 12 haltes (12 thema’s). Bij iedere halte maken de kinderen kennis met de letters en woorden rondom het thema. Bovendien ontdekken en leren ze er van alles over de wereld om hen heen. Lijn 3 stelt de letter centraal in de leeslessen. Hierdoor wordt memoriserend lezen – een woordbeeld inprenten – voorkomen. Andere werkvormen zijn zingend lezen, hardopdenkend voordoen (modelen) en voor-koor-door lezen.

Lijn 3 bevat acht leerdomeinen:

- lezen; - spelling; - woordenschat; - mondelinge communicatie; - begrijpend luisteren; - stellen; - leesbevordering; - wereldoriëntatie.  

Vanaf groep 4 werken wij met de methode ‘taal en spelling doelen’. Een goede taalontwikkeling is belangrijk om te kunnen communiceren, om jezelf te ontwikkelen en contact te maken met anderen. Kortom: om je eigen plek te vinden binnen de samenleving. Een goede taalontwikkeling betekent een uitgebreide passieve en actieve woordenschat, inzicht in taal en betekenis en een goede beheersing van mondelinge en schriftelijke vaardigheden.  In ieder blok staat een overkoepelend thema centraal, waar twee woordenschatthema’s aan gekoppeld zijn, met bijbehorende doelwoorden en een doel voor schooltaalwoorden. De taal- en spellinglessen bieden waar mogelijk samenhang. De thema’s voor woordenschat en de doelwoorden komen terug binnen de lessen van spelling en taalbeschouwing. Binnen de eindopdracht in week 4 worden de doelen voor woordenschat, mondelinge taal en schrijven herhaald en toegepast. Ook gaat het binnen deze eindopdrachten om het toepassen van het geleerde uit de spelling- en taalbeschouwingslessen.

Het jaar is opgedeeld in blokken. Een blok duurt ongeveer vier weken. Ieder blok is op dezelfde manier opgebouwd. Per week staan er voor spelling vijf lessen in een vaste volgorde klaar. Deze lessen zijn een afwisseling van instructielessen, flitslessen en dictees. Ook is er veel tijd voor zelfstandig oefenen met opgaven in de les en in adaptief.

In spelling zijn de doelen verdeeld in zes hoofdcategorieën:

  • Luisterwoorden
  • Klankregelwoorden
  • Regelwoorden
  • Regelwoorden meervoud en verkleinen
  • Weetwoorden
  • Werkwoorden

Ook bij taal werken wij in blokken. Ieder blok is op dezelfde manier opgebouwd. Per week staan er voor spelling vijf lessen in een vaste volgorde klaar. Per les staat altijd één leerdoel centraal. Elke week bestaat uit een afwisseling van de verschillende taaldomeinen. Er zijn 2 lessen woordenschat, 2 lessen taalbeschouwing en een les mondelinge taalvaardigheid of schrijven. Voor taalbeschouwing is dat een afwisseling van nieuwe leerdoelen en herhalingsdoelen.

Schrijven
De indruk bestaat dat kinderen, door het gebruik van Chromebooks in het onderwijs, steeds minder schrijven. Wij vinden de schrijfontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van de fijne motoriek juist belangrijk. Een doorgaande lijn is ook daarbij van groot belang. Wij gebruiken hiervoor de schrijfmethode Klinkers. Met Klinkers werken de kinderen met plezier toe naar een vlot en duidelijk leesbaar handschrift. Klinkers sluit ook naadloos aan op ons leesaanbod. De kinderen leren alle schrijfletters en de cijfers. Daarnaast wordt er gelet op de juiste potloodgreep, de juiste zithouding en de ligging van het schrift. De kinderen leren schrijven met een potlood. In groep 3 schrijven de kinderen vier keer per week in hun schrijfschrift.

Godsdienst

Het team van De Notenbalk ziet het kindcentrum als een leefgemeenschap waarbinnen de teamleden zich, geïnspireerd door de Bijbel, willen inzetten voor de ontwikkeling van de kinderen. Het kindcentrum ziet het als haar opdracht om binnen de kinderopvang en het onderwijs, vorm en inhoud te geven aan waarden zoals liefde en respect. -Respect voor mens en natuur; -Zorg en aandacht voor een ieder; -Vergevingsgezindheid en verantwoordelijkheidsbesef. Om zo mee te bouwen aan een toekomst van liefde, gerechtigheid en vrede.  Wij werken vanuit een Christelijke visie en staan open, op basis van wederzijds respect, voor alle kinderen en ouders ongeacht hun religieuze en/of culturele achtergrond. De Christelijke visie geven wij onder andere mee door het vertellen van Bijbelverhalen, het zingen van liedjes, gesprekken voeren met de kinderen, vieringen en maandopeningen. Bijbelverhalen zijn leuk. Sommige zijn heel spannend, andere grappig. Ze gaan over verdriet en troost, over boos zijn en vrede maken, over wat goed is en wat je beter niet kunt doen. Bijbelverhalen gaan over God. Én ze gaan over mensen, die in hun leven ervaren wat God voor mensen betekent. Ze vertellen over Jezus Christus, die met zijn leven liet zien hoe het leven kan zijn. Daarom zijn Bijbelverhalen ook niet alleen maar leuk, ze zijn nog veel meer. De verhalen uit de Bijbel zijn ook waardevol. Ze roepen vragen op en wijzen de weg. Het zijn verhalen om mee te leven.

Iedere morgen starten wij de dag met een gebed en of een liedje. Hierop volgend geven wij een aantal keer per week les met behulp van de methode Kind op Maandag. Wij zingen liedjes die op de verhalen aansluiten. Bij het lunchen en het afsluiten van de dag bidden/danken de kinderen ook samen met de leerkracht.  Iedere maand hebben we met het hele kindcentrum en opening in het speellokaal. Iedere groep zorgt een keer voor de invulling van de opening. Waarbij er ook altijd een ‘rol’ is voor de andere groepen, zodat we allemaal betrokken zijn bij het openen van de nieuwe maand.   Verder besteden wij aandacht aan de Christelijke feesten. Wij hebben hier aandacht voor in de groepen, met het hele kindcentrum en soms betrekken we ook ouders hierbij.  

WereldoriëntatieZie de pagina voor meer informatie: Een toekomstbestendig onderwijs- en opvangconcept: een doorgaande ontwikkellijn van 0 tot 13 jaar.

Engels

Communicatie, zowel in het Nederlands als in het Engels, speelt in onze huidige samenleving een belangrijke rol. De Engelse taal is daarom, naast de Nederlandse, een belangrijk onderdeel van ons aanbod. 

Vanaf de peuterspeelgroep tot en met groep 8 wordt aan de Engelse taal gewerkt vanuit de methodes Groove me en Stepping Stones. Bij iedere leeftijd hoort een andere manier van leren. Bij de peuters en kleuters wordt volop gebruik gemaakt van de ontvankelijke fase om ze spelenderwijs Engels te leren. Jonge kinderen hebben een enorm vermogen om klanken na te bootsen. Zonder dat ze zich daar bewust van zijn, groeit hun woordenschat snel en ontwikkelen ze een goede uitspraak. In de groepen 1 t/m 3 ligt het accent op luisteren, begrijpen en spreken, hiervoor gebruiken wij de methode Groove me. 

Wij zijn begonnen met het aanleggen van een Engelse bibliotheek. Wij hebben inmiddels al boeken aangeschaft, maar werken ook nauw samen met de bibliotheek. Hierdoor krijgen de kinderen telkens een divers aanbod van boeken. Ook hebben wij een begin gemaakt met het aanschaffen van spelletjes. Hier gaan wij de komende jaren mee aan de slag om ook deze collectie uit te breiden. De Engelse taal speelt een steeds grotere rol in onze samenleving, op het werk, in het vervolgonderwijs, bij internationale contacten. Door een goede beheersing van het Engels kun je overal ter wereld gemakkelijker communiceren. Wij willen onze kinderen een goede kans geven deze studies te kunnen kiezen.  

Verkeer

Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig en verantwoordelijk deelnemen aan het verkeer. Daarom werken wij met een gestructureerd verkeersprogramma en nemen wij deel aan het School op Seef-project.

Verkeerseducatie per groep:

  • Groep 1 en 2: Gebruik van de website School op Seef.
  • Groep 3 t/m 8: Werken met de VVN Verkeersmethode (papieren versie met digitale ondersteuning).

Praktische verkeerslessen en examens:

  • In groep 7 doen kinderen het theoretisch en praktisch verkeersexamen. De gemeente organiseert het praktisch examen in samenwerking met het kindcentrum.
  • Wie het praktisch examen niet behaalt, kan in groep 8 een herkansing doen.

Verkeersveiligheid rondom het kindcentrum:

Wij moedigen ouders aan om samen met hun kind(eren) verkeersvaardigheden te oefenen. Het dagelijkse stukje van huis naar ons kindcentrum is een mooi moment om verkeerssituaties te verkennen, zowel lopend als op de fiets. Om de verkeersveiligheid rondom onze locatie te waarborgen, vragen we ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets te brengen.

Creatieve vorming

Creatieve vorming speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Door middel van verschillende vakken stimuleren we hun expressie, verbeeldingskracht en artistieke vaardigheden.

Wij bieden:

  • Muziek: Kinderen maken kennis met ritme, melodie en verschillende instrumenten. Wij werken met de methode 123 zing, waarin muziekplezier, ritme en samenspel centraal staan. Kinderen leren samen muziek maken en ervaren hoe muziek emoties en verhalen kan overbrengen.
  • Kunst en cultuur: Wij laten kinderen kennismaken met diverse kunstvormen, van theater en dans tot literatuur en erfgoed. Dit doen we via lessen, workshops en culturele uitstapjes.
  • Beeldende vorming: Kinderen experimenteren met tekenen, schilderen, boetseren en andere technieken. Ze leren werken met verschillende materialen en ontdekken hun eigen stijl.

Creatieve vorming stimuleert niet alleen het artistieke talent van kinderen, maar draagt ook bij aan hun zelfvertrouwen, samenwerking en probleemoplossend vermogen.

Burgerschap  
Burgerschapsvorming is een onderdeel van de kerndoelen voor het primair onderwijs. Burgerschap zien wij niet als een vak apart, maar als een manier van lesgeven waarbij de kinderen uitgedaagd worden na te denken over hun rol als burger in de Nederlandse samenleving. Bij burgerschap gaat het om de bereidheid tot en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap én om daar actief een bijdrage aan te leveren. Ook als ‘kleine’ burger moet je je betrokken bij en verantwoordelijk voelen voor de maatschappij. Deze betrokkenheid en verantwoordelijkheid zijn aspecten van identiteitsontwikkeling.

Tevens komt burgerschap aan bod in onze aanpak sociaal emotioneel vorming en onze aanpak leren, spelen en ontwikkelen door te doen te ervaren en te onderzoeken (De Vreedzame School en De Noordwijkse Methode).  

De Vreedzame school 
De Vreedzame School is een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het programma helpt ons kindcentrum een gemeenschap te vormen waarin wij kinderen actief aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor elkaar, hun omgeving, voor de kindcentrumgemeenschap en de samenleving. 

Met De Vreedzame School besteden wij aandacht aan basale sociale-emotionele en burgerschapscompetenties die wenselijk zijn in een democratische samenleving, zoals je verplaatsen in een ander, op een democratische manier met elkaar beslissingen nemen, openstaan voor verschillen tussen mensen, constructief conflicten oplossen, omgangsvaardigheden en verantwoordelijkheid nemen voor de gemeenschap. Wilt u meer informatie? Ga dan naar onze pagina; sociale veiligheid. 

Gymnastiek
Bewegingsonderwijs is een belangrijk onderdeel van ons onderwijsaanbod. Kinderen krijgen structureel les in motorische vaardigheden, samenwerken en sportplezier.

  • Groep 1 en 2: Bewegingslessen in het speellokaal, gericht op spel, motoriek en coördinatie & bewegingslessen in gymzaal Bazuinstraat van de vakleerkracht bewegingsonderwijs.
  • Groep 3: Een keer per week gymles van een vakleerkracht en één keer per week een spel-les van de eigen leerkracht.
  • Groep 4 t/m 8: Een keer per week gymles van een vakleerkracht en één keer per week een spel-les van de eigen leerkracht.

Door deze opzet krijgen kinderen een afwisselend en veelzijdig aanbod in bewegen en sport.