Hoe vier je mijlpalen in de ontwikkeling van je kind?

Het meest waardevolle wat jij hierbij aan je kind kan meegeven is het vertrouwen in zichzelf

De ontwikkeling van je kind staat nooit stil. Gisteren was hij of zijn nog zo klein en voor je het weet is zelfstandig buitenspelen normaal. Sta je genoeg stil bij de stappen die je kind zet? Vier je het met hem of haar mee als hij of zij zich weer iets nieuws eigen heeft gemaakt?

Je kind heeft een mijlpaal bereikt en steekt als het ware een vlag in de grond; dit pakt niemand hem of haar meer af. Vanuit dat punt kan je kind verder bouwen. Het vieren van een nieuwe vaardigheid geeft vertrouwen en moed om door te gaan. Niets is zo waardevol als zelfvertrouwen, als vertrouwen in je eigen ontwikkeling.
 

Positief
Maar hoe doe je dat? Je wil je kind mogelijk ook niet te veel verwennen. Gelukkig kan je jouw kind nooit te veel verwennen met aanmoedigingen. Een knuffel, een compliment, een high five, het zijn allemaal manieren waarop je laat merken dat je ziet waar je kind mee bezig is en zich voor inzet. Over het algemeen zijn we sneller gefocust op wat fout gaat of wat nog beter kan. Daag jezelf eens uit om ook te kijken naar dat wat je kind allemaal al heeft bereikt en geef hem of haar vertrouwen om die volgende stap ook te maken. Dit geeft je kind motivatie, positieve energie en meer plezier op weg naar die nieuwe stap. Als volwassene vind je het toch ook fijner om gezien te worden en net dat positieve duwtje in de rug te krijgen in plaats van de zoveelste feedback op wat niet goed gaat?
 

Goed complimenteren
Als je je kind een compliment geeft, zorg dan wel dat het goed aankomt:
- maak je compliment duidelijk
- geef je compliment meteen
- meen wat je zegt
- wees realistisch
- houd het positief
- geef een compliment voor de moeite (je kind hoeft geen topsporter te worden, kijk naar hoe je kind zijn of haar best heeft gedaan in bijvoorbeeld de training of de wedstrijd)

Steun en warmte

Naast een compliment of een aai over de bol is het niet gek dat je bij een grote stap je kind ook wilt belonen met iets groters. Er is dan niks mis met je kind trakteren op een ijsje of samen iets leuks doen. Hierbij behoud je de aandacht die jij als ouder hebt voor je kind. Ook iets materieels kan af en toe geen kwaad, maar laat dan merken dat dit iets speciaals is. Voorkom dat dit een patroon wordt, anders kan je kind het gevoel krijgen dat presteren moet om een beloning te krijgen, wat voor stress kan zorgen. Het is ook helemaal goed dat je kind leert dat hij of zij in bepaalde dingen beter is en in andere dingen minder. Gelukkig kan niemand in alles de beste zijn, dat is alleen maar gezond. Het meest waardevolle wat jij hierbij aan je kind kan meegeven is het vertrouwen in zichzelf. Moedig je kind aan en laat hem of haar ervaren dat als je oefent en doorzet, je je een vaardigheid eigen kan maken. Dit gaat niet vanzelf. Jouw steun en warmte heeft jouw kind hierbij het hardst nodig. Vier het dan ook echt samen wanneer een ijkpunt is behaald!
 

 

mijlpalen vieren mijlpalen vieren