Hoe leer je je kind goed ruziemaken? 

Door ruzie leren kinderen hoe ze voor zichzelf op moeten komen, zich moeten verdedigen en zich aan moeten passen

Ruzies. We herkennen het allemaal; ruzies tussen vriendjes en vriendinnetjes, tussen broers en zussen, noem maar op. Waar komen ruzies vandaan, waar zijn ze nuttig voor en vooral, hoe leert je kind om goed ruzie te maken?  

Het nut van ruziemaken  

Door ruzie krijgen kinderen een grotere veerkracht. Bovendien leren ze hoe ze voor zichzelf op moeten komen, zich moeten verdedigen en zich aan moeten passen. Tijdens het ruziemaken en de ruzie oplossen komen allerlei vaardigheden aan bod. Denk hierbij aan discussiëren, gevoelens uiten, inleven, voor jezelf opkomen, een oplossing bedenken of een compromis sluiten. Het goed maken van de ruzie leert je kind dat ondanks dat je een andere mening hebt, je ook met elkaar kunt blijven spelen. Soms worden kinderen aangespoord harder te werken. De keerzijde is dat ruzie en ongelijkheid kinderen ernstig kunnen benadelen, diep kunnen kwetsen en soms zelfs blijvende schade kunnen aanrichten.  Ruzies komen heel vaak voor tussen broers en zussen. Dit kan heel vervelend zijn, maar thuis is wel de meeste veilige plek waar kinderen leren om te gaan met ruzies en vooral deze op te lossen.  

Ruziemaken en leeftijd

Het verschilt per leeftijd van je kind hoe een ruzie verloopt. Hoe ontwikkelt ruzie zich in de verschillende leeftijden? 

- 0-4 jaar 

Ruzies ontstaan vooral omdat dreumesen en peuters vaak hetzelfde speeltje willen hebben. Het helpt om hierbij snel een ander interessant speeltje aan te bieden. Is dit geen optie, dan kun je de kinderen afleiden met een fysieke knuffel of een leuk liedje, samen met de uitleg dat speeltjes gedeeld moeten kunnen worden en dit voor te doen. 

 - 4 tot 7 jaar

Kleuters zijn nog erg egocentrisch. Ze willen alles zelf doen. Ze denken nog niet na over wat een ander kind wil en kunnen zich niet goed in de gevoelens van een ander verplaatsen. Ook kunnen ze nog niet goed achteraf vertellen waarom er nou eigenlijk ruzie was. Ze weten wel heel goed wat de regels zijn en kunnen daardoor ontzettend goed klikken.  

 - 8 tot 13 jaar 

Kinderen kunnen zich nu in gevoelens van anderen verplaatsen, waardoor ze ruzies makkelijker kunnen oplossen. Ruzies ontstaan nu vaak om een reden. Bij deze leeftijd begrijpen kinderen vaak ook beter dat achter boosheid veelal angst of verdriet zit en achter kritiek meestal een wens. Hoe eerder een kind doorkrijgt dat een ruzie vaak niet gaat om feitelijke dingen, maar om emoties en behoeften die eronder zitten, hoe beter.  

Praten over ruzies

Het helpt om je kind te vertellen dat jijzelf ook weleens ruzie maakt. Leer hem of haar dat fouten maken niet erg is, en maak af en toe grapjes over ruzies, dat relativeert. Het is ook niet altijd fout om als ouder ruzie te maken waar je kind bij is. ‘Gewone’ ruzies kunnen juist heel leerzaam zijn. Kunnen jij en degene met wie je ruzie hebt conflicten op een rustige manier met elkaar bespreken en begrip voor elkaar tonen, dan heeft dit een positief effect op je kind. Meningsverschillen horen bij het leven. Het is wel altijd belangrijk dat je kind ook ziet hoe de ruzie opgelost wordt en het weer goed gemaakt wordt.  

In onze volgende blog geven we tips hoe je je kind leert om ruzies goed op te lossen.

Ruziemaken Ruziemaken