Hoe praat je over oorlog met je kind?

Jij weet zelf als geen ander wat je kind wel en niet aan kan

De oorlog in Oekraïne is al een aantal maanden aan de gang. We worden geconfronteerd met de beelden ervan op tv en onze telefoon. Deze beelden zullen ook kinderen niet altijd ontgaan. Ze kunnen hierover nadenken en vragen hebben. Hoe praat je hierover met je kind?

Het Nederlands Jeugdinstituut geeft de volgende zes tips:

1. Kijk, luister en stel vragen
Denk je dat je kind iets heeft opgevangen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en denk je dat het je kind bezighoudt? Het kan zijn dat je kind er zelf over begint. Maar ook als je kind dit niet doet, is het goed om erover te praten. Begin met vragen stellen.

2. Geef eerlijk antwoord
Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Heeft je kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt. Zeg niet dat er niets aan de hand is, maar probeer je kind gerust te stellen. Dit doe je bijvoorbeeld door te vertellen dat Oekraïne hier ver vandaan is en er hier dus niet gevochten wordt.

3. Houd je antwoord kort
Kinderen tot 7 jaar kunnen fantasie en werkelijkheid nog moeilijk van elkaar scheiden. Ze snappen dus nog niet zo goed het verschil tussen wat ze verzinnen in hun hoofd en wat echt is. Geef zo kort mogelijk antwoord en help je kind daarna verder te gaan met waar hij of zij mee bezig was. 

4. Sluit je gesprek af
Vraag na je uitleg of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: ’Heb je daar nog meer vragen over?’ Sluit het gesprek af met een opmerking als: ’We kunnen er altijd nog een keer verder over praten’. Zo weet je kind dat het altijd bij jou terug mag komen met vragen.

5. Blijf erover praten
De situatie verandert snel. De vragen en zorgen van jouw kind daardoor misschien ook. Blijf daarom in gesprek, zodat je weet wat er in je kind omgaat.

6. Let op meeluisteren en meekijken
Wees je ervan bewust dat je kind vaak automatisch meeluistert met gesprekken tussen volwassenen. Of hij of zij luistert en kijkt mee met het journaal voor volwassenen.

Het hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind hoe je met deze situatie omgaat. Jij weet zelf het best wat je kind wel en niet aan kan. Bureau Jeugd & Media geeft uitleg over de aandachtspunten (https://www.bureaujeugdenmedia.nl/met-kinderen-praten-over-de-oorlog/) per leeftijdscategorie.

Meer weten?

Via deze link (https://www.nji.nl/ouderschap-en-opvoeden/praten-met-je-kind-over-de-oorlog-tussen-rusland-en-oekraine ) krijg je een verdere uitwerking van de tips en vind je meer informatie.

 

 

Praten over oorlog Praten over oorlog