Nieuws uit onze peuterspeelgroep

na herfstvakantie wordt er gestart met een nieuw thema

Informatiebrief Peuterspeelgroep


Start nieuw thema na de herfstvakantie

Dit onderwijsjaar zijn we in de groepen 1 t/m 8 in ons kindcentrum gestart met de geïntegreerde wereldoriëntatie methode Blink Wereld. Er wordt in de onderwijswijgroepen gewerkt volgens onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren.

Per jaar wordt er gewerkt aan vijf grote thema’s. Op de peuterspeelgroep wordt er gewerkt met de nieuwe methode Uk&Puk. Vanuit de thema’s die hierin worden aangeboden zijn er koppelingen gemaakt naar het thema waar op dat moment in de andere groepen aan wordt gewerkt. Op deze manier geven we vorm aan een groeiende doorgaande lijn in het aanbod binnen ons kindcentrum.

Na de herfstvakantie gaan we aan de slag met het nieuwe thema vanuit de methode UK&Puk: ‘Wat heb jij aan vandaag?’

Het overkoepelende thema uit de methode Blink Wereld deze periode is cultuur in Nederland, waarbij we bij de peuterspeelgroep de link zullen leggen naar de tradities als Sinterklaas en het vieren van Kerst.

Wat heb jij aan vandaag?
In dit thema staat kleding centraal. De kinderen kijken naar hun eigen kleren en spelen met verschillende kledingstukken. Ze maken kennis met de verschillende kenmerken van kleding en praten hierover. Ze passen schoenen in de schoenenwinkel en kiezen kleren uit in de huishoek.

In de activiteiten die we met de kinderen doen, komen de woorden terug die in de woordenlijst staan van de methode Uk&Puk. Zo horen en beleven de kinderen de woorden omtrent het thema in verschillende situaties en kunnen zij de woorden eigen maken. Het spel en de interesse van de kinderen is bij alle activiteiten het uitgangspunt; we willen de kinderen nieuwsgierig maken en hen uitdagen om mee te doen. Bij de activiteiten zijn we doelbewust bezig met de sociaal emotionele ontwikkeling, de motoriek, de taalontwikkeling en rekenprikkels.

 

Wilt u ons helpen?
Om de kinderen zoveel mogelijk met echte materialen te kunnen laten spelen, vragen wij u om dingen mee te nemen. We gebruiken de spullen dan in de themahoeken. Vaak vinden de kinderen het speciaal om iets mee te mogen nemen.
Wat hebben we zoal nodig:

Kledingsoorten in allerlei maten voor de kledingwinkel; winter- en zomerkleding is prima (zie de woordenlijst voor kledingstukken).

Allerlei pantoffels, sandalen, laarzen, schoenen met klittenband, schoenen met veters, schoenen met hakken, sneeuwlaarzen voor de schoenenwinkel.

 

Liedjes bij het thema

Pak je laarzen

Pak je laarzen, pak je jas.

Moeder breit een wollen das.

Loop maar in de regen, loop maar in de wind,

Stamp in de plassen mijn lieve kind.

 

Schone kleren (leuk om thuis te bekijken met uw kind)

https://www.youtube.com/watch?v=_IzuPpHm3CU

 

We gaan logeren (leuk om thuis te bekijken met uw kind)

https://www.youtube.com/watch?v=CxBuOSNEIVQ

 

 

uk-puk uk-puk