De vreedzame school - blok 2

'we lossen zelf conflicten op'

U heeft van ons bij de informatieavond al meer gehoord over De Vreedzame School. Deze sociaal-emtionele methode zijn wij dit schooljaar als kindcentrum gestart. Graag informeren wij u ieder blok over de inhoud van de lessen. Zo kunt u desgewenst thuis hier ook het gesprek met uw kind(-eren) over voeren. Tevens willen wij u alvast vragen de ouderavond Vreedzame School op 15 november in uw agenda te noteren. Meer informatie over deze avond volgt tijdig in een aparte uitnodiging naar alle ouders en verzorgers.

Blok 2: We lossen conflicten zelf op

Overal waar kinderen met elkaar spelen en werken komen conflicten voor. 
Met De Vreedzame School leren we de kinderen dat conflicten heel normaal zijn en dat ze bij het leven horen. Wat belangrijk is, is hoe je er mee omgaat. Hoe los je op een positieve manier conflicten op? Hoe zorg je ervoor dat beide partijen tevreden zijn met de oplossing? Een conflict hoeft niet uit te monden in ruzie. We spreken van ruzie wanneer het ene kind wil winnen ten koste van het andere kind. Eén partij is dan tevreden, de andere partij is de verliezer.

Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen.

In groep 1 en 2 leren de kinderen zelf hun conflicten  op te lossen  met behulp van de LOS HET OP-KAART. In groep 3 tot en met 8 leren de kinderen dat  met behulp van het stappenplan PRAAT HET UIT. In de bovenbouw gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de  Verenigde Naties.

We-lossen-conflicten-zelf-op We-lossen-conflicten-zelf-op